Защо да Практикуваме Свободен Танц

Kакъв е Благотворния Ефект, Който Той ни Подарява?

Свободният танц е динамична телесна практика, съчетаваща елементи от т.нар. екстатични танци с водена визуализация и дихателни техники.

На тези от Вас, които нямат опит с екстатичните танци, ще кажа, че те са музикално предизвикателство за ума и тялото в посока постигане степен на екстаз. Той позволява падането на собствените ни бариери, стопиращи чистата връзка със самите нас. Ако някога сте посещавали екстатични танци, ще се усетите в „свои води“, но разбира се, не е нито необходимо, нито изискване, за да се включите в процеса Свободен танц. Защото нашата цел е просто да освободим тялото и ума от ограниченията, които неминуемо им налагаме в ежедневието си.

Чрез обръщане на вниманието ОТВЪН – НАВЪТРЕ постигаме усещане за единство с нашето тяло и случващото се в нас. Успяваме да възстановим връзката си с потиснати спомени и чувства. Изплуват рани, истини, копнежи.

Динамиката на ежедневието често ни откъсва от нашия вътрешен свят. А той има да ни разкаже много…

Представете си тялото ни като бреговете на една река. Река, в която текат всички наши мисли и емоции. Цялата тази психична енергия, акумулирана в нас, бушува. Понякога по-бурно, понякога едва забележимо. Колкото по-широки и устойчиви са бреговете на нашата река, толкова по-свободен, осъзнат и стабилен живот ще водим. Чрез Свободния танц не се борим със случващото се в нас, не се опитваме да го променим, а просто му даваме пространството да преминава.

Осъзнатото и в същото време свободно движение на тялото ни позволява да се свържем с тази наша вътрешна реалност, със собствената ни река Живот. Можем да й позволим да тече безпрепятствено, стремейки разширяването на нейните брегове. И в този смисъл, всяка една практика по Свободен танц се превръща в различна от предходната и със сигурност няма да бъде като следващата.

Понякога се свързваме лесно и бързо с усещането за приятност, радост и дори екстаз. В нас се възражда емоцията на щастието, която стимулира вътрешната ни атмосфера към покой, приемане и хармония. В други случаи излиза необходимостта ни да преминем през различни чувства и усещания. Тялото реагира на всичко. Оставаме го да ни показва.

По време на практиката Свободен танц се създава безопасно пространство за приемане и насърчаване на изразяването на всичко онова, което преминава. Нямаме ограничения в интензитета и движенията на тялото. Не следваме определени стъпки или конкретна хореография. Не си поставяме цел и не гоним резултат.

Процесът Свободен танц може да бъде предизвикателен, но има дълбок смисъл. В началото умът се опитва да анализира. Понякога дори по-интензивно, отколкото в останалата част от ежедневието ни. Питаме се как изглеждаме отстрани, дали се движим „правилно“, дали „така трябва“ да се чувстваме. До момента, в който започва от само себе си да изплува онова, което е било потискано в движението на нашата река. Тук искам да подчертая, че тези процеси са абсолютно нормални и единственото усилие, което трябва да направим, е да държим връзката си с тялото и да не спираме да го движим. При някои хора това отнема няколко песни време, при други – няколко практики. Силно насърчавам да проявите воля и да не се отказвате – принцип, който важи за всяко ново начинание в живота ни.

Посредством периодичното практикуване на Свободен танц, тялото и умът ни изграждат тренинг да остават свързани и когато сме извън залата. Вместо да потискаме стреса, умората, тъгата, дори радостта, и това да ни отдалечава от самите нас или да ни разболява, се научаваме да им даваме пространство и необходимото приемане, за да преминат здравословно. Допълнителната ценност на практиката Свободен танц е, че раздвижва тялото, дарявайки го с флуидност и динамичност. Ще си тръгнете приятно изморени, заредени и центрирани.

Практиката Свободен танц е авторски структурирана от мен. Тя протича със затворени очи.
Боси сме и с удобни дрехи. В началото сме в седнало положение, отделяйки няколко минути за свързване с тялото и дъха ни. Посредством водена от мен визуализация задаваме намерение за текущата практика. Процесът всеки път е различен, както като тема, така и като музикален сет. След това изправяме тялото и чрез използването на техниката shaking (тръскане на пети) започваме плавно да събуждаме енергията в него. Следва същинската част, в която думите отстъпват място на усещанията. Моята роля е да Ви подкрепя да доверите тялото си на свободното движение, а Вашата – да наблюдавате и приемате случващото се вътре в самите Вас. Към края музиката намалява като интензитет, въвеждайки ни в релаксация, протичаща легнали. За финал имаме споделяне и усмивки.

Няколко думи за мен:
Казвам се Гергана Стратева. В резултат на повече от десетгодишен опит с най-различни методи и учения ясно осъзнах, че телесната динамична работа е от ключово значение. Здравата връзка с тялото, емоциите и мислите ни е нещо, което сме забравили. А липсата и разболява и духовно, и физически. Зная колко трудна и предизвикателна може да бъде тази практика за хора, които твърдят, че нямат усещане за ритъм или за тези, които не осъзнават симбиозата между тялото и вътрешния ни свят. Зная го, защото аз бях една от тях. Отне ми доста лутане и време, за да стигна до този етап в живота си – етап, в който силно вярвам, че колкото по-свободно се научим да се движим, толкова по-свободно започваме да живеем. Каня Ви да го преживеем заедно.

Share
Your Bag
Shop cart Your Bag is Empty